Niezły ananas

Poznaj przepisy na kawę Tchibo for Black 'n White, która zachowuje swój bogaty aromat zarówno podana jako czarna, jak i po dodaniu mleka.

Podziel się

for Black 'n White

Niezły ananas

Składniki

- ok. 9 g kawy mielonej Tchibo FOR BLACK 'N WHITE na ok. 150 ml wody (proporcje na 1 filiżankę)
- 2 kulki sorbetu ananasowego
- 6 kostek lodu
- ok.30 ml syropu kokosowego
- ok. 100 ml mleka skondensowanego

Rekomendowana kawa

Przygotowanie

1. Odmierz odpowiednią ilość kawy uwzględniając pojemność kafetierki. 9 gram wystarczy na 1 filiżankę kawy z mlekiem lub bez.
2. Wsyp kawę do pojemnika.
3. Zalej kawę gorącą, ale nie wrząca wodą.
4. Włóż tłok na górę zaparzonej kawy i poczekaj 1 minutę.
5. Potem delikatnie, tak aby nie wylać naparu, naciskaj tłok, przesuwając go w dół.
6. Po oparciu tłoka o dno pojemnika kafetiery napar jest gotowy.
7. Kulki sorbetu, kostki lodu, syrop kokosowy i mleko skondensowane wrzuć do blendera.
8. Miksuj około minuty.
9. Zmiksowane składniki przelej do wysokiej szklanki.
10. Po ściance szklanki, ostrożnie wlej wcześniej przygotowaną (gorącą) kawę. Z wlewanej kawy powinna utworzyć się dolna warstwa napoju.

sprawdź także: